Rumos-diós kocka
Hozzávalók:
Tészta I.6 tojás 15 dkg darált duó 30 dkg cukor 30 dkg liszt 2 evokanál baracklekvár 9 evokanál víz 1 csomag sütopor
Tészta II.24 db babapiskóta 2 adag feketekávé/vagy koffeinmentes 1 adag tejszín
Krém2 csomag vaníliás fozopuding porcukor ízlés szerint 6 dl tej 30 dkg margarin
Tészta locsolásához2-3 evokanál tej 1-2 evokanál rum / vagy aroma
Teteje2 dl tartós tejszín Elkészítés: A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A lisztet, a diót, a sütoport összekeverjük, majd a vízzel felváltva beledolgozzuk a kikevert cukros sárgákhoz, hozzákeverjük a baracklekvárt és végül óvatosan beledolgozzuk a kemény habot. Egy kb 26×36 tepsibe, melyet kibéleltünk sütopapírral, öntjük a masszát és elomelegített sütoben 20 perc alatt készre sütjük. / TUPRÓBA / Hagyjuk teljesen kihulni. A pudingot felfozzük a tejjel és ezt is hagyjuk kihulni. A margarint habosra keverjük az ízlés szerinti porcukorral, majd tovább habosítjuk a már kihult pudinggal. A tésztáról levesszük a papírt és keresztben félbe vágjuk. A rumot és a tejet összekeverjük, ezzel locsoljuk meg a tésztalapok tetejét. A krém felét rákenjük az egyik tésztalapra, erre sorakoztatjuk a kávés, tejszínes keverékbe mártogatott babapiskótákat, majd befedjük a krém másik felével. Ennek tetejére kerül a második lap. A tejszínt kemény habbá verjük /aki édesebben szereti, ebbe is tehet egy kis porcukrot/ és bevonjuk vele a tészta tetejét. Villával meghúzkodva díszítjük. Tetszés szerinti kockákra vágva szervírozzuk.
Barackos süti
Hozzávalók:50 dkg barack 5 ek cukor 1 ek fahéj 4 tojás 3 ek liszt 3 dl tej 1 vaníliás cukor
Elkészítés: A felkockázott barackokat kivajazott tepsibe tesszük, tetejét megszórjük 2 ek cukor és a fahéj keverékével. A tojások sárgáját kikeverjük 3 ek cukorral, a liszttel, a tejjel és a vaníliás cukorral, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát a barackra öntjük és aranybarnára sütjük. Tetejét még melegen meghintjük porcukorral.
Amerikai csokis keksz - az igazi! recept
Hozzávalók:20 dkg liszt 3 csapott teáskanál sütopor 15 dkg kristálycukor 1 cs vaníliás cukor 15 dkg puha vaj 2 tojás 10 dkg apróra vágott mogyoró 10 dkg apróra vágott étcsoki
Elkészítés: A lisztet, sütoport, cukrot, vaníliás cukrot, vajat és a tojásokat robotgéppel összekeverjük, majd hozzá fakanállak a mogyorót és az étcsokit. Sütopapírral kibélelt tepsire 2 teáskanállal inkább magasabb, mint szélesebb halmocskákat teszünk, egymástól azért távolabb, mert a melegtol a vaj miatt kicsit szétterül. 200°-ra elomelegített sütoben 10-12 perc alatt megsütjük, sütorácson hagyjuk kihulni!
Tanácsok: Én dupla adagot szoktam csinálni (mindenbol duplán veszünk, kivéve az étcsoki, abból min. 3 táblával, de van, mikor 4 táblát teszek bele). Nem szoktam bele mogyorót tenni, de ízlések és pofonok! :)
Somlói galuska
Hozzávalók:
A sima piskótához:
3 egész tojás, 3 evokanál kristálycukor, 3 evokanál rétesliszt.
A kakaós piskótához:
3 egész tojás, 3 evokanál kristálycukor, 2 evokanál rétesliszt, 1 evokanál holland kakaópor (vagy más jó minoségu cukrozatlan kakaópor).
A diós piskótához:
3 egész tojás, 3 evokanál kristálycukor, 2 evokanál rétesliszt, 2 evokanál darált dió.
Elkészítés:
A piskóták készítése nagyjából megegyezik (természetesen külön-külön készítjük a tésztát a háromféle piskótához):
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékbol kemény habot verünk, miközben fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Aztán a nagyon keményre vert fehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, miközben tovább verjük a habot a habverovel. Végül laza mozdulatokkal, kanállal csomómentesen beleforgatjuk a habba a lisztet.
A kakaós piskótánál a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és a ezt a kakaós lisztet forgatjuk végül a tojáshabba.
A diós piskótánál pedig a liszttel összekevert diót dolgozzuk a habba végül.
A piskótát kétféleképpen süthetjük meg:
1.) A különbözo piskótatésztákat egyenként egy-egy kivajazott vagy sütopapírral bélelt tortaformába öntjük, és elomelegített sütoben tupróbáig sütjük.
2.) A háromféle tésztából egy evokanállal váltakozó halmokat rakunk egymás mellé, aztán egymásra egy kivajazott vagy sütopapírral bélelt tortaformába vagy kisebb, magas falú tepsibe úgy, hogy mindig különbözo tésztadarabok kerüljenek egymás mellé, aztán a tésztát elomelegített sütoben tuzpróbáig sütjük.
A megsült tésztát rácsra borítva kihutjük.
Dobos torta
-
Hozzávalók:
- 16 szelethez
- a tésztához
- 6 tojás
- 3 dkg vaj/ margarin
- 12 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- a krémhez:
- 6 tojás
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg reszelt étcsokoládé
- 20 dkg vaj/ margarin
- 2 tasak vaníliás cukor
- a mázhoz:
- 1 kávéskanál vaj/ margarin
- 15 dkg kristálycukor
- néhány csepp citromlé
- vaj a kés kenéséhez
1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hulni. Sütopapírból kivágunk 6 db 26 cm átméroju korongot, tepsikre fektetjük oket. A sütot elomelegítjük 220 Celsius-fokra (gázsüto: 3. fokozat).
2. A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, apránként, felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tojáshabot, végül a vajat.
3. Arányosan elosztva a papírkorongok tetejére simítjuk a masszát, és a forró sütoben, amilyen gyors egymásutánban csak tudjuk, világosra sütjük. Azonnal kivesszük a tepsibol, egyenként a tetejükre helyezünk egy 24 cm átméroju tortakarikát, és körbevágjuk a szegélyüket, hogy azonos nagyságú lapokat kapjunk. Hagyjuk kihulni.
4. A krémhez a tojásokat simára keverjük a porcukorral és a csokoládéval, meleg vízfürdobe állítva, folyamatosan keverve besurítjük, kihutjük. A vajat/margarint habosra keverjük a vaníliás cukorral, kanalanként hozzákeverjük a kihult krémet.
5. A legszebb lapot félretesszük, a többit megkenjük a krémmel, egymásra illesztjük, kissé le is nyomjuk oket. Vékonyan bevonjuk a krémmel a torta oldalát is, és a hutoszekrényben hagyjuk megdermedni (3 óra).
6. A mázhoz egy lábaskában felolvasztjuk a vajat/margarint, hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, aranysárgára pirítjuk, vajjal megkent széles pengéju késsel a félretett lapra simítjuk (gyorsan kell dolgozni, mert hamar dermed!). Még melegen, minden vágás elott vajjal átkent késsel 16 szeletre vágjuk. Tálaláskor egyenként a torta tetejére illesztjük a karamell-lapokat, és azok mentén szeleteljük fel a tortát.1 szelet: 1407 kJ/337 kcal
Sajtkrémmel töltött pogácsa
-
Hozzávalók :
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg éleszto
- 1 dl tej
- 20 dkg margarin
- 1 pohár tejföl
- 1 db tojás sárgája
- pici só
A töltelékhez : 2 dl tej, 2 kávéskanál liszt, 2 db tojássárgája , 10 reszelt trappista sajt 2-3 dkg füstölt sajt , 15 dkg margarin
Elkészítés:
Az élesztot, az l dl langyos cukros tejben megfuttatjuk, majd a többi adalékkal összegyúrjuk. A kész tésztát kb. két órára a hutobe tesszük pihentetni. A hutobol kivéve 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk, tojássárgájával megkenjük és reszelt sajtot szórunk rá. Ezután kiszaggatjuk és elomelegített sütoben közepes lángon megsütjük. Sülés után kettévágjuk és a következo töltelékkel megtöltjük. A töltelék elkészítése: A tojások sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáadva megfozzük a besamellt, ezután belekeverjük a reszelt sajtot. A margarint kihabosítjuk, összekeverjük a kihult krémmel, végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot.
Vanilliás gyümölcstorta
-
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 30 dkg kristálycukor
- 4 kanál liszt
- fél csomag sütopor
- 2 kanál étolaj
- margarin
- 6 dl tej
- 2 vanilliás pudingpor
- 20 dkg idénygyümölcs vagy fagyasztott gyümölcs
- 2,5 dl gyümölcslé
- 1 zselatinpor
- cukrozott tejszínhab, habfixáló
A tojások sárgáját 4 kanál cukorral és az étolajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütoport végül a tojásfehérjék kemény habját. Az alaposan kikent lisztezett gyümölcstorta formába öntjük, megsütjük. Tálcára borítjuk. Pudingporból, a megmaradt cukorból tejjel suru krémet fozünk, ráöntjük a tésztára. Még meleg a krém, addig rakjuk rá a tetszés szerinti gyümölcsöt és hagyjuk kihulni. A gyümölcslevet felfozzük a zselatinporral, kavargatva hutjük ha, már langyos ráterítjük a gyümölcsre. Hagyjuk megdermedni. A cukrozott tejszínt felverjük a habfixálóval és ezzel díszítjük a tortát.
Mézeskalács
A tésztához:- 250 g méz
- 100 g vaj
- 125 g barnacukor vagy porcukor
- 5 g orölt fahéj
- 5 g orölt gyömbér
- 3 g orölt szegfuszeg
- 8 g holland kakaópor
- 500 g liszt
- 3 g sütopor
- 1 db egésztojás
- 1 csipet só
- A fényes mázhoz:
- 1 db egésztojás
- 2 db tojásfehérje
- A díszítéshez:
- 2 db tojásfehérje
- 400-500 g porcukor
Kókuszgolyó(4 személy részére)
- 100 g darált háztartási keksz
- 48 g meggylekvár
- 36 g porcukor
- 28 g teavaj
- 8 g keseru kakaópor
- 0.8 evokanál citromlé
- 0.8 evokanál barnarum
- kókuszreszelék
10 PERCES FÁNK RECEPT
- 15 dkg liszt
- 1 natúr joghurt
- 1 egész tojás
- fél csomag sütopor
- 1 csipet só
- 2 csipet cukor
- citromhéj,vanilia
ALMÁS-FAHÉJAS MUFFIN RECEPT
-
Hozzávalók
- 10 dkg finomliszt
- 12 dkg teljes kiorlésu liszt
- 1 ? kávéskanál sütopor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál orölt fahéj
- 1 citrom
- 8 dkg barna cukor
- 1 tojás
- 15 dkg joghurt
- ? dl olaj
- 15 dkg alma
- 2 evokanál méz (4 dkg)
- 5 dkg mazsola
Leírás:
Bemelegíteni a sütot 200 fokra. Amuffintepsi horpadásait kibélelni 2-2 papírkapszlival.
Egy tálba tenni a kétféle lisztet , a sütoport, a szódabikarbónát, fahéjat és a citrom reszelt héját . Egy másik tálban kézi habverovel jól összedolgozni a cukrot ,tojást,joghurtot és olajat. Az almát lereszelni héjastul, majd megcsöpögtetni citromlével. A mézet összekeverni a mazsolával .
A joghurtos keveréket átönteni a lisztes tálba, hozzáadni a reszelt almát, és fakanállal az egészet egybeforgatni. Ez a tészta.
A kapszlikat félig megtölteni a tésztával, majd arányosan szétosztani rajtuk a mézes mazsolát, végül rákanalazni a tetejükre a maradék tésztát. 20 perc alatt megsül. 12db lesz
Én ha nem akarok bíbelodni alma és mézes mazsola nélkül csinálom , a többi hozzávaló marad és jó sok (kb. egy üvegnyi) lecsöpögtetett kicsit lisztbeforgatott meggybefottet keverek a tésztába és ezt töltöm a (szimpla) papírkapszlikba .Így is nagyon finom
Amerikai palacsinta
- 2 tojás
- 4 ek. vaníliás cukor
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tej
- ? csomag sütopor
- 20 dkg túró
- 9 ek. rétesliszt
- csipet só
A tojásokat kikeverem a cukorral és a mascarponéval. Ehhez adom a sütoporos lisztet, és a tejjel kello lágyságú tésztává hígítom. Végezetül belekeverem a villával kicsit megtört túrót.
A serpenyot nem forrósítom túl, olajos papírral kikenem, majd a serpenyobe néhány pici halmot teszek, amelyet a kanál hátával kicsit ellapítok. Spatulával fordítok rajta
Csokis süti (Cookie)
- 15 dkg liszt
- 2 ek. cukrozatlan kakópor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tesáskanál orölt fahéj
- 10 dkg csoki
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- lazításhoz tej (kb 1 dl)
Egy tálban összekeverjük a cukrot, lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, fahéjat, és az apró kockákra vágott csokit. Egy másik tálban az olvasztott vajat és a tojást keverjük el, ehhez hozzáadjuk az elozo tál tartalmát, és összedolgozzuk. Nem szabad folyékonynak lennie, mert a sütoben szétfolyik. A tejet úgy adjuk hozzá, hogy a massza elég kemény maradjon. Aztán sütopapírral kibélelt sütolapra tesszük az evokanálnyi adagokat. Majd a ho hatására szép kör alakú formája lesz. 200°C-on sütjük kb 15 percig, majd hagyjuk kihülni, mert eloször még lágy, de aztán ha kihül, szinte keksz szeru lesz.
Gyümölcssüti recept
- 25 dkg.eper vagy más gyümölcs
- 1 db.egész tojás
- 5 dkg.cukor
- 10dkg liszt
- fél cs.sütopor
Elkészítés: A gyümölcsöt péppé nyomod a cukorral.Beleütöd a tojást a sárgájára egy kis sót kell tenni.Majd jól elkevered.Add hozzá a sütoporral elkevert lisztet.Híg galuska tészta állagú legyen! Kivajazott vagy zsírozott tepsibe öntsd bele.
Sajtos rúd omlós
-
Hozzávalók:
- 2 (50 dkg) Rama Sütomargarin;
- 1 (5 dkg) friss éleszt
- 1 nagy doboz tejföl
- 3-4 evokanál zsír vagy sütomargarin
- 6 enyhén púpozott kávéskanál só
- 1,2 kg rétesliszt
- Tetejére: tojás; sajt (kb. 15 dkg); köménymag
A lisztet a Ramával, majd a zsírral vagy sütomargarinnal összedolgozom. Belekeverem a sót, belemorzsolom az élesztot, majd a tejföllel összegyúrom. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd tojással megkenjük. A sajtot lereszeljük egy tányérba. Derelyevágóval, vagy pizzavágóval (ez jobb, mert a hagyományosnál magasabbak a rudak) 3-4 mm széles rudakat vágunk, melyeket kb. 8-10 cm-enként elvágjuk. A reszelt sajtra fektetjük tojásos felükkel lefelé. Kb. 200 fokon sütjük elomelegített sütoben. Ebbol az adagból kb. 6-7 nagy tepsi lesz.