Hozzávalók:Krumplifőzelék
- 1,5 kg krumpli
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- kevés pirospaprika
- 2 dl tejföl
- egy evőkanál liszt
- kevés étolaj
- néhány babérlevél
- víz
- só
Borsófozelék
-
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg sertéslapocka
- 1 paprika
- 30 dkg zöldborsó
- liszt
- pirospaprika
- bors
- só
- tej
- olaj
Rakott puliszka
-
Hozzávalók:
- 50 dkg kukoricadara
- 50 dkg juhturo
- 30 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy szál házi kolbász
- 1 nagy pohar tejföl
Gyros otthon
Hozzávalók:
- 30 dkg cs.mell filé
- 30 dkg pu. mell filé
- 30 dkg sertés comb
- görög füszerkeverék
- olaj
- hagyma
- fokhagyma
- uborka
- és bármilyen idény zöldség
- burgonya
Elkészítés: a 3 féle husit ceruza vastagságura szeletelem, a görögfüszerkeverékkel kis olajjal bepácolom, majd hagyom állni, legjobb lenne 1 éjszakát. olajon átpiritjuk a hust, addig amig meg nem fo, és pirul. tulajdonképpen ennyi.
Sajtos-tejszínes csirkecomb tepsiben sütve
Hozzávalók:
- 6 db csirkecomb
- só,liszt,
- pirospaprika,
- reszelt trappista sajt,
- tejszín (ha alsócombok,akkor 2 dl elég,ha
- nagyobbak a húsok,felsocomb,akkor kicsit több).
A csirkecombokat besózzuk. A liszthez annyi pirospaprikát keverünk,hogy rózsaszínu legyen,(úgy mint ha halat sütnénk),majd abban is megforgatjuk a húsdarabokat. Aztán tepsibe rakjuk a húsokat,és a tejfölt alá,ill.ráöntjük a húsra. Ha kisebbek a húsok,vagy csirke alsó commból készítjük,akkor kb.30 percig,ha nagyobbak,akkor 40-50 percig kell sütni,úgy,hogy alufóliával letakarjuk a tepsi tetejét. Majd ha eltelt a sütési ido,levesszük róla az alufóliát,és a nagyobbra reszelt trappista sajttal megszórjuk (ízlés szerint),majd kb.5-10 percre vissza tesszük a sütobe,hogy a sajt jól ráolvadjon.(Aki nem szereti a csirke borét,akár le is húzhatja róla.) Köretként bármilyen módon készített rizst,vagy krumplipürét is adhatunk.
Mézes- mustáros csirkemell
Hozzávalók:
- 4 egész csirkemell- filé
- méz
- mustár
- só
- bors
- pirospaprika
- olívaolaj
A csirkemell filéket megmossuk. A fuszereket, a mézet és a mustárt ízlés szerint összekeverjük, majd a csirkemelleket minkét oldalon alaposan bekenjük a fuszeres masszával. Tepsibe rakjuk, olivaolajjal meglocsoljuk. Alufóliával lefedjük, majd elomelegített sütobe tesszük. Amikor a hús megpuhult 10 percig még fólia nélkül pirítjuk.
Sült lazac
-
Hozzávalók:
- kb fél kilós lazac
- citromlé
- fokhagyma,olivaolaj,rozmarin,só, bors
- szószhoz:
- vaj, liszt, fokhagyma, tejszín
Elkészítés:
meglocsoltam citrommal és úgy hagytam a huto alsó részében felolvadni. Fóliával és rajta sütopapirral kibéleltem egy nagy tepsit, belefektettem gyengéden a lazacot, bekentem fokhagymával, megszórtam orölt rozmaringgal , megsóztam, borsoztam és letakarva sütöttem 200 fokon vagy 10-10 percig oldalanként, forgatáshoz 2 ember kell vagy egy kisebb fóliát alátenni és annak segítségével áthengergetni a másik felére, majd pár percig fedetlenül, bar lehet hogy ez nem is kellett volna.
Harcsapaprikás kapros galuskával
-
Hozzávalók:
- 80 dkg harcsafilé
- só
- 1 ek.pirospaprika
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1-2 paprika és paradicsom
- 3 ek olaj
- 5 dl halalaplé
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- A galuskához:
- 2 tojás
- 40 dkg liszt
- 1 csokor kapor
- só
- 2 ek. olaj
- A tálaláshoz:
- tejföl
A halfiléket vágd kisebb darabokra,sózd meg és tedd a hutobe. Az olajon fonnyaszd meg a finomra vágott vöröshagymát,majd húzd le a tuzrol,és hintsd meg a pirospaprikával. Dobd bele a cikkekre szelt paradicsomot,paprikát,keverd el jól. Szurd rá a halalaplevet,és fedo alatt fozd surure. Tedd bele a halszeleteket,és lassú tuzön párold addig,míg megpuhulnak. A liszttel elkevert tejföllel surítsd be. A kapros galuskához a lisztbol és a tojásból a szokásos módon készíts galuskatésztát,szaggasd forrásban lévo vízbe,majd szedd olajon fonnyasztott,finomra vagdalt kaporra. A harcsapaprikást a kapros galuskával tálald,s locsold meg boven tejföllel.
Sajtban sült hal-egyszeruen
-
Hozzávalók:
- 1 kg tengeri hekkfilé (mirelit)
- 30 dkg trappista sajt
- 1 db fozotejszín
- halak fuszersó
- só
- bors
- vaj
- citromlé
- petrezselyemzöld
A kiolvasztott, nagyobb halfiléket tenyérnyi darabokra vágom, fuszersóval bedörzsölöm, és kivajazott jénai tálba teszem. A sajtot lereszelem, és annyi tejszínnel összekeverem, hogy suru masszát kapjak. Kicsit sózom, borsozom. A sajtos masszát szépen eloszlatom a halszeleteken, és elomelegített, közepesen forró sütoben - úgy 170 fokon - sütöm, amíg a sajt megolvad rajta, és a teteje szép színt kap. A sütobol kivéve petrezselyemzölddel díszítem, és párolt rizzsel, salátával tálalom. Aki szereti, citromlével ízesítheti.
Zöldséges tál
-
Hozzávalók:
- 40 dkg padlizsán és burgonya,
- 15 dkg zöldbab,
- 10 dkg zöldpaprika és vöröshagyma,
- 20 dkg paradicsom,
- petrezselyem,
- kapor,
- 1 dl olaj,
- 1 csésze víz
A padlizsánt felkarikázzuk, sós vízben negyed óráig áztatjuk, kinyomkodjuk, egy részét egy lábas aljára sorban lerakjuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a felkarikázott zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, valamint apróra vágott petrezselymet, kaprot, mindezt rétegezve. Végül meglocsoljuk olajjal, leöntjük egy csésze vízzel, és fedo alatt lassú tuzön fozzük, vagy elomelegített sütoben sütjük.