Etelekesitalok.atw.hu

Krumplifőzelék

Hozzávalók:

Borsófozelék

    Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg sertéslapocka
  • 1 paprika
  • 30 dkg zöldborsó
  • liszt
  • pirospaprika
  • bors
  • tej
  • olaj

Rakott puliszka

    Hozzávalók:
  • 50 dkg kukoricadara
  • 50 dkg juhturo
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy szál házi kolbász
  • 1 nagy pohar tejföl
Elkészítés: A kukoricadarát megfozzük, nem túl keményre. A szalonnát kisütjük, kolbászt felkarikázzuk. Tuzalló tálban egy réteg puliszka, szalonnaporc, kolbász, juhturo, jó sok tejföl. Legalább 2 réteg legyen mindenbol.Elomelegített sütoben kb. 30 percig közepes lángon "rotyogtatjuk".

Gyros otthon

Hozzávalók:

  • 30 dkg cs.mell filé
  • 30 dkg pu. mell filé
  • 30 dkg sertés comb
  • görög füszerkeverék
  • olaj
  • hagyma
  • fokhagyma
  • uborka
  • és bármilyen idény zöldség
  • burgonya

Elkészítés: a 3 féle husit ceruza vastagságura szeletelem, a görögfüszerkeverékkel kis olajjal bepácolom, majd hagyom állni, legjobb lenne 1 éjszakát. olajon átpiritjuk a hust, addig amig meg nem fo, és pirul. tulajdonképpen ennyi.

Sajtos-tejszínes csirkecomb tepsiben sütve


Hozzávalók:

  • 6 db csirkecomb
  • só,liszt,
  • pirospaprika,
  • reszelt trappista sajt,
  • tejszín (ha alsócombok,akkor 2 dl elég,ha
  • nagyobbak a húsok,felsocomb,akkor kicsit több).
Elkészítés:

A csirkecombokat besózzuk. A liszthez annyi pirospaprikát keverünk,hogy rózsaszínu legyen,(úgy mint ha halat sütnénk),majd abban is megforgatjuk a húsdarabokat. Aztán tepsibe rakjuk a húsokat,és a tejfölt alá,ill.ráöntjük a húsra. Ha kisebbek a húsok,vagy csirke alsó commból készítjük,akkor kb.30 percig,ha nagyobbak,akkor 40-50 percig kell sütni,úgy,hogy alufóliával letakarjuk a tepsi tetejét. Majd ha eltelt a sütési ido,levesszük róla az alufóliát,és a nagyobbra reszelt trappista sajttal megszórjuk (ízlés szerint),majd kb.5-10 percre vissza tesszük a sütobe,hogy a sajt jól ráolvadjon.(Aki nem szereti a csirke borét,akár le is húzhatja róla.) Köretként bármilyen módon készített rizst,vagy krumplipürét is adhatunk.

Mézes- mustáros csirkemell

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkemell- filé
  • méz
  • mustár
  • bors
  • pirospaprika
  • olívaolaj
Elkészítés:

A csirkemell filéket megmossuk. A fuszereket, a mézet és a mustárt ízlés szerint összekeverjük, majd a csirkemelleket minkét oldalon alaposan bekenjük a fuszeres masszával. Tepsibe rakjuk, olivaolajjal meglocsoljuk. Alufóliával lefedjük, majd elomelegített sütobe tesszük. Amikor a hús megpuhult 10 percig még fólia nélkül pirítjuk.

Sült lazac

    Hozzávalók:
  • kb fél kilós lazac
  • citromlé
  • fokhagyma,olivaolaj,rozmarin,só, bors
  • szószhoz:
  • vaj, liszt, fokhagyma, tejszín

Elkészítés:

meglocsoltam citrommal és úgy hagytam a huto alsó részében felolvadni. Fóliával és rajta sütopapirral kibéleltem egy nagy tepsit, belefektettem gyengéden a lazacot, bekentem fokhagymával, megszórtam orölt rozmaringgal , megsóztam, borsoztam és letakarva sütöttem 200 fokon vagy 10-10 percig oldalanként, forgatáshoz 2 ember kell vagy egy kisebb fóliát alátenni és annak segítségével áthengergetni a másik felére, majd pár percig fedetlenül, bar lehet hogy ez nem is kellett volna.


Harcsapaprikás kapros galuskával

    Hozzávalók:
  • 80 dkg harcsafilé
  • 1 ek.pirospaprika
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1-2 paprika és paradicsom
  • 3 ek olaj
  • 5 dl halalaplé
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • A galuskához:
  • 2 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 csokor kapor
  • 2 ek. olaj
  • A tálaláshoz:
  • tejföl
Elkészítés:

A halfiléket vágd kisebb darabokra,sózd meg és tedd a hutobe. Az olajon fonnyaszd meg a finomra vágott vöröshagymát,majd húzd le a tuzrol,és hintsd meg a pirospaprikával. Dobd bele a cikkekre szelt paradicsomot,paprikát,keverd el jól. Szurd rá a halalaplevet,és fedo alatt fozd surure. Tedd bele a halszeleteket,és lassú tuzön párold addig,míg megpuhulnak. A liszttel elkevert tejföllel surítsd be. A kapros galuskához a lisztbol és a tojásból a szokásos módon készíts galuskatésztát,szaggasd forrásban lévo vízbe,majd szedd olajon fonnyasztott,finomra vagdalt kaporra. A harcsapaprikást a kapros galuskával tálald,s locsold meg boven tejföllel.

Sajtban sült hal-egyszeruen

    Hozzávalók:
  • 1 kg tengeri hekkfilé (mirelit)
  • 30 dkg trappista sajt
  • 1 db fozotejszín
  • halak fuszersó
  • bors
  • vaj
  • citromlé
  • petrezselyemzöld
Elkészítés:

A kiolvasztott, nagyobb halfiléket tenyérnyi darabokra vágom, fuszersóval bedörzsölöm, és kivajazott jénai tálba teszem. A sajtot lereszelem, és annyi tejszínnel összekeverem, hogy suru masszát kapjak. Kicsit sózom, borsozom. A sajtos masszát szépen eloszlatom a halszeleteken, és elomelegített, közepesen forró sütoben - úgy 170 fokon - sütöm, amíg a sajt megolvad rajta, és a teteje szép színt kap. A sütobol kivéve petrezselyemzölddel díszítem, és párolt rizzsel, salátával tálalom. Aki szereti, citromlével ízesítheti.

Zöldséges tál

    Hozzávalók:
  • 40 dkg padlizsán és burgonya,
  • 15 dkg zöldbab,
  • 10 dkg zöldpaprika és vöröshagyma,
  • 20 dkg paradicsom,
  • petrezselyem,
  • kapor,
  • 1 dl olaj,
  • 1 csésze víz
Elkészítés:

A padlizsánt felkarikázzuk, sós vízben negyed óráig áztatjuk, kinyomkodjuk, egy részét egy lábas aljára sorban lerakjuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a felkarikázott zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, valamint apróra vágott petrezselymet, kaprot, mindezt rétegezve. Végül meglocsoljuk olajjal, leöntjük egy csésze vízzel, és fedo alatt lassú tuzön fozzük, vagy elomelegített sütoben sütjük.


Linkek